Jaka najlepsza?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

tess
Kontakt:

11 maja 2007, 13:10

jak dotad jedyna karma na ktorej temat slyszalam same pozytywne opinie jest karma Eagle Pack w szczegolnosci holistic http://www.petfoodworld.com.pl/index_eagle.htm

Bardzo duza czesc hodowcow kotow rasy Maine Coon uzywa tej karmy jako bazowa, podstawe zywieniowa swoich kotow. Moje koty w tym kotke Maine Coon, rowniez karmie ta karma, jestem bardzo zadowolona. Opinie o karmie:
-ladna siersc
-dobrze tolerowana
-brak kuwetkowych problemow
-kocia mlodziez bardzo ladnie sie rozwija i przybiera na wadze

znalazly potwierdzenie rowniez u moich kotow. Kotka MCO, na EP ladnie przybierala, przez jakis czas z braku EP dostawala sam RC kitten, waga stanela w miejscu, a nawet nieznacznie spadla, teraz znow wraca do formy na EP.

Jest to karma zlozona z naturalnych skladnikow, nie zawiera polepszaczy smakowych, wiec przez kilka pierwszych dni jest jedzona mniej chetnie, po tym czasie koty przekonuja sie do niej zajadajac sie (kilka opinii w tym moja)

Przetestowalam bardzo duzo karm dostepnych na rynku z grupy super premium, czasem premium m.in. popularne Biomill i Hill's - wszystkie smaki. Wg moich kociastych zdecydowanie nie jadalne.

Zaakceptowane sa tylko EP I RC, ewentualnie Bosch sanabelle grande, ze wzgledu na ich zamilowanie do Royala podaje go jako uzupelnienie do podstawewej karmy jaka jest EP.

Tak jak zostalo juz powiedziane wszystko zalezy od preferencji smakowych kotow, dlatego najlepiej droga prob i eliminacji dobrac karme najbardziej odpowiadajaca gustom kocim i jakoscia oraz skladem wlascicielowi.
Awatar użytkownika
Kaktusia

11 maja 2007, 22:23

Moja kicia jadła Eagle Packa (Hairball) i trzeba przyznac że to dobra karma. Tylko nie wszytski koty ją lubią bo ma granulki o mało "mięsnym" zapachy, powiedziałbym że nawet zbożowym. Ja co prawda nie miałam problemu bo sucha karme to ona każdą zje.
Awatar użytkownika
diana
Kontakt:

12 maja 2007, 13:25

moje maja sliczna siersc po ppp z kurczakiem-Mamby nikt prawie nie poznaje-nie ta kotka co w zeszlym roku-siersc sliczna, gesta, blyszczaca, kocia zdrowa, bez problemow skornych-moje slodziaki polecaja :lol:
koralik

15 maja 2007, 12:14

Moj kicius uwielbia PPP :) :) Ma piekne blyszczace futerko... na royala i hilsa nie chcial spojrzec.... teraz zamowilam biomolla...zobaczymy jak bedzie mu smakowac :) :)
Awatar użytkownika
Nika81

22 maja 2007, 16:50

Zakreciło mi się w głowie od tych karm. :shock: Moja kicia wychodzi od 3 dni na ogródek. Jest to dachowiec 3-letni, jest szczuplutka(zdjęcia w innych wątkach). Co radzicie moi fachowcy (początkująca jestem) dawać jej do jedzenia?
Awatar użytkownika
Kot Maciuś :)

22 maja 2007, 18:02

najpierw zaszczepić :)
Awatar użytkownika
Nika81

22 maja 2007, 18:08

Chodzi o wściekliznę?
Awatar użytkownika
Estera
Kontakt:

22 maja 2007, 18:15

Nika81 pisze:Chodzi o wściekliznę?
nie tylko. Wszystkie inne choroby również. A co do jedzenia...Jak dziewczyny pisały- musisz potestować i zobaczyć co kotu będzie smakować i służyć najlepiej ;)
Awatar użytkownika
Nika81

22 maja 2007, 18:21

Rozumiem, najlepiej podejść do kliniki kotki. Jeśli chodzi o jedzenie to wiem, że RC ma suchą karmę dla kotów wychodzących. A jak jest z innymi firmami?
Awatar użytkownika
Amika

22 maja 2007, 18:53

Widzisz Nika, to nie jest takie proste. Musisz kotkę obserwować, co chętnie je i jak jej to służy.
Moja niejadka troszkę podtuczła się na RC Outdoor ale dostała łupieżu (chociaż nie mam pewności czy z tego powodu) i dołożyłam jej karmę dla persów (koty miały długowłosego przodka, chyba persa). Sierść się poprawiła, ale tej małej diablicy nagle obie te karmy przestały smakować i znowu gorzej je. Oba moje kociaki bardzo chętnie jadły Nutro Choice Complette Care adult Ligcht i nieżle im służyła. Co prawda nie wiem jak to wygladałoby to na dłższą metę, bo kupiłam małe opakowanie a już kolejne zamówienie Krakvet nie realizuje (brak w magazynie).
Ja zawsze mam w zapasie różne karmy, bo kotka to taki Tadek-niejadek. Kocurek natomiast jest strasznym żarłokiem, więc jego grymaszenie na karmę mnie nie stresuje (może wreszcie schudnie)
W razie złego wyboru karmę zjada blokowy kocurek (on nie gardzi i wygląda jak chodzący baleronik).
My możemy Ci podpowiadać, Ty możesz próbować ale prawda jest taka - opinię wyda Twoja kotka :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Kaktusia

22 maja 2007, 19:29

Myślę, że spokojnie możesz jej podawać zwykły adult. Np. Hill'sa moja go wcina i wygląda pięknie, a mój wet go poleca.
Awatar użytkownika
Nika81

22 maja 2007, 21:14

Dziękuję wszystkim za pomoc :)
Awatar użytkownika
Nika81

23 maja 2007, 10:30

Wczoraj byłam w klinice. Troszke zamęczyłam panią lek.wet. ale dowiedziałam się informacji na temat szczepień i karmy. :)
Awatar użytkownika
magduska
Kontakt:

02 czerwca 2007, 12:10

Witam, mam 8 tygodniowego rudego kocurka. Jak na razie dostaje mokrego Hill'sa Kitten i będzie dostawał suchą Purine ProPlan Kitten (ale to od przyszłego tygodnia).
Teraz mam pytanie czy zostawić tego Hill'sa w saszetkach (kawałki mięsa), czy może zmienić na co innego, bo z tego co słyszałam na jednym z forum to wiele osób nie poleca mokrego Hill'sa w saszetkach tylko pasztet, a mój kiciuś nie przepada za pasztetami, woli kawałki mięsa.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Borysek

02 czerwca 2007, 13:23

Osobiście mam zaufanie do karm Hill's. Mój kot od maleńkości dostawał suchą karmę tej właśnie firmy (ale nie jedyną), jadł też ich puchy. Na spróbowanie kupiłem teraz małej saszetki, o których piszesz i jeśli będą jej smakować to od czasu do czasu ma zamiar jej serwować ;) Moim zdaniem nie powinnaś poprzestawać tylko na tych saszetkach. Kociakowi na zdrowie lepiej wyjdzie, jeśli z mokrego będzie dostawał różne dobre puszki, ewentualnie saszetki (musisz wypróbować, które będą mu smakować ;) ) oraz mięcho, czy domowe kocie jedzenie. Wszystko zależy od kociaka i od Ciebie. Kotek jest w okresie wyrabiania sobie upodobań żywieniowo - smakowych i powinnaś przyzwyczajać go do różnych karm, a nie tylko jednego rodzaju ;) Wszelkie nowinki wprowadzać jednak musisz stopniowo i z umiarem, żeby nie było żadnych sensacji żołądkowo - jelitowych ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje