Mam dylemat dotyczący karm Nutra Gold dla seniorów. Jedna jest droższa, druga tańsza. Skąd ta rozbieżność cenowa i czym szczególnym różnią się te karmy?
Karmił ktoś kota karmami Fitmin? Psi fitmin okazał się dobry dla mojego niejadka i jestem ciekaw jak jest z kocimi karmami.
Jaka najlepsza?
Moim zdaniem obie te karmy są niewarte ceny, która trzeba za nie zapłacić, a znaczące różnice widać tylko w opakowaniu Zadaj też sobie pytanie co ma w sobie karma dla seniorów czego nie ma karma dla kotów dorosłych? Ano nic nie ma - ma inną nazwę i nic więcej. Według mnie nie watro się na to nabieraćtracershy pisze:Mam dylemat dotyczący karm Nutra Gold dla seniorów. Jedna jest droższa, druga tańsza. Skąd ta rozbieżność cenowa i czym szczególnym różnią się te karmy?
Wstawiam składy:
Wersja droższa i nieznacznie lepsza, ale produktów zaznaczonych na czerwono nie powinno być w karmie dla kota, szczególnie biorąc pod uwagę, że rolę substancji balastowych może pełnić siemię lniane - i nic więcej nie potrzeba. Zaznaczone na zielono produkty mają po prostu dobrze wyglądać w składzie - po to żeby sprawić wrażenie luksusu i naciągnąć właściciela na tę karmęNUTRA GOLD Indoor Senior Cat - wersja droższa pisze:Mięso z kurczaka (16%), mieso z łososia (16%), mączka z kurczaka, pełnoziarnisty ryż brązowy, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką tokoferoli), płatki owsiane, pełnoziarnisty ryż biały, ziemniaki (3%), jęczmień, proso, mięso z indyka (3%), mięso z kaczki (3%), siemię lniane, produkty pochodne jaj, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka, marchew (1%), groszek zielony (1%), jabłka (1%), wodorosty (1%), sproszkowany owoc żurawiny (1%), wyciąg z ziela rozmarynu (1%), suszona nać pietruszki (1%), szuszony korzeń cykorii, tauryna, mączka z małży (źródło glukozaminy), chrząstka drobiowa (źródło chondroityny), witaminy i minerały.
Jak wyżej - czerwieni być nie powinno. Baardzo dużo ryżu plus maczka kukurydziana - śmiem twierdzić, że wypełniaczy jest więcej niż produktów mięsnych, a "środki ułatwiające trawienie pochodzenia drobiowego" rozłożyły mnie na łopatki - co to w ogóle ma być?NUTRA GOLD Senior Cat - wersja tańsza pisze:Mięso z kurczaka (26%), mączka z kurczaka, mąka z ryżu (26%), parzony ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany dodatkiem mieszanych tokoferoli), mączka kukurydziana glutenowa, środki ułatwiające trawienie pochodzenia drobiowego, siemię lniane, pulpa buraczana, dl-metionina, wyciąg z korzenia cykorii (frukto-oligosacharydy), tauryna, glukozamina, chondroityna witaminy i minerały.
W analizę procentową się nie wgłębiam, bo nie czuję się na tyle kompetentna, ale już po składnikach karm widać, że nie jest to pożywienie, które zaspokoją potrzeby żywieniowe kota
-
Bo karmy Brit nie zachęcają zapachem niestety. Przynajmniej te kitten. Bo teraz mam dla kastratów i moj kot wcina. Karma jest tłusta, ma ciemne granulki i pachnie.tracershy pisze:Nie wiem co jest nie tak z karmami brita, ale moje zwierzęta żadną inną karmą aż tak nie wybrzydzały.
Słuchajcie, polećcie mi dobrą karmę dla seniora w przystępnej cenie. Zamówiłem Nutre Gold, ale kolejny raz jest niedostępna i trzeba czekać, dodatkowo czytając opinię składu wyżej chyba z niej zrezygnuję. Chodzi też o to, żeby kotu smakowała, bo nie każdą karmę chce jeść. Zastanawiam się nad Nutam, Bento Kronen light albo Iams która będzie najlepsza?może coś innego?
-
Przeczytaj skład Leonardo. Wg mnie całkiem niezły. Skład Iams tez fajny. Ze zbóż ma tylko pszenice i kukurydze wiec nie jest źle.
Ja właśnie testuję na swoich kociastych karmę Leonardo i w sekundę znika z misek czego nie mogę powiedzieć o Sanabelle, którą testowaliśmy w pierwszej kolejności. No ale z kotem jak z człowiekiem w końcu nam też nie wszystko smakuje. Jedyne co pozytywne to to, że po żadnej z tych karm nie wystąpiły u nas problemy kuwetkowe a czytałam, że po sanabelle lubią się pojawiać.
Ależ dziwne rzeczy się podziały przy moich zakupach dla kotów. Pierwotnie zamawiałem Nutre Gold z indykiem i łososiem, ale potem przeczytałem informacje, że jest to jednak karma kiepskiej jakości. Ku mojej radości okazało się, że karma jest niedostępna, więc zamieniłem ją na Leonardo, potem na Iams. A przysłali mi Nutre gold(nagle musiała się pojawić)! Ale żeby było zabawniej z boku opakowania była dziura, nie wiem może nie zauważono jej przy pakowaniu. Kot niestety nie zainteresował się karmą, nie chce jej jeść, więc albo mu nie smakuje, albo jest zwietrzała. Karma chcąc nie chcąc musi wylądować w koszu, a ja musiałem kupić inną. Zamówiłem małe paczki Leonardo i Iams na próbę.
U mnie nie ma problemu z jedzeniem suchego, pasuje i Sanabelle i Royal i Purina, próbowałam też innych i jeszcze nie znalazłam karmy, która by nie została zjedzona. Problem za to mam z karmą mokrą. Jako kociak dostawał Carny z Animondy i jadł bez problemu. Potem zaczęliśmy mu urozmaicać i podawać różne inne, no i kot zakochał się w wyszukanych smakach z Gourmet, ale na codzień to się nie opłaca no i wartościowo to raczej przysmak niż porządna karma. Kocurek je też Bozitę i Carny Adult ale kiepsko, znacie może jakieś dobre karmy mokre dla wybrednych kotów?
właśnie
karmy najlepiej sprawdzić na danym modelu, moje kocięta zajadają RC, Hills, a Acana mimo że skład ma super (coż kot nie umie czytać) sie nie tkną, nawet chcą zakopać miskę z tą karmą. tak samo było z Iams. saszetki czy puszki daję Animondy, hills, RC. A koleżanki kocur za Acaną przepada! gusta i guściki
powtrzeba czytać skład żeby dużo mięsa było
podzenia w wyborze
karmy najlepiej sprawdzić na danym modelu, moje kocięta zajadają RC, Hills, a Acana mimo że skład ma super (coż kot nie umie czytać) sie nie tkną, nawet chcą zakopać miskę z tą karmą. tak samo było z Iams. saszetki czy puszki daję Animondy, hills, RC. A koleżanki kocur za Acaną przepada! gusta i guściki
powtrzeba czytać skład żeby dużo mięsa było
podzenia w wyborze
Mojemu kotu najbardziej smakują takie karmy jak Purina, Arion, Hill's,bosch sanabelle, a ulubioną jest Perfect Fit, choć staram się ją kupować jak najrzadziej. RC nie karmię, patrząc na skład ich karm stwierdzam, że ceny urwali z kosmosu. Generalnie jednak kotka na żadną karmę nie zareagowała jak na Nutra Gold i Brit. To dwie karmy, których nie ruszy, choćbym nie wiem jakich sztuczek użył. A jeśli chodzi o karmy mokre, to tu z kolei żadnych problemów nie mam, każda smakuje.
też mi chodzi po głowie zmiana karmy, i nie tyle o cene mi idzie ale gdzieś przeczytałam, że jak kot robi duże kupy to w karmie jest dużo "zapychaczy i zbędnych dodatków" a po RC kupska są solidne
powalcze jescze o tą Acane może je głodem wezmę?
powalcze jescze o tą Acane może je głodem wezmę?
-
- Informacje
-