No ja akurat nie mam problemu z finansami bowiem mój pies mnie nie rujnuje
Wazy 7 kg wiec ilez moze zjeść nawet jesli będę płacić ponad dyche za kg...
A jeśli mówimy że żwacz śmierdzi to do tego smrodu już jestem przyzwyczajona, u nas żwacz jest konsumowany codziennie )
Ciagle tylko nie rozumiem idei przerwy...
Ja mam psa głodomora i nie bedzie tak że bedzie mi tego dnia do michy zaglądać i walić w miskę jak ma w zwyczaju keidy jest głodna i pokazuje mi że czas na posiłek???:))
BARF
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 11:55 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ja nie robię planowanych głodówek. Pies sam sobie je robi od czasu do czasu. Zwykle wygląda to tak, że rano odmawia śniadania i nie je nic do wieczora, czyli między posiłkami mijają 24 godziny (dostaje dwa razy dziennie). Czasem, ale to już rzadko i jak mu coś ewidentnie nie podejdzie, nie je do następnego śniadania.
Zważ psiaka na początek, zacznij od 2,5%-3% wagi i obserwuj czy nie tyje lub chudnie. Dawkę trzeba dopasować indywidualnie. Z wątków barfowych wyłania się prawidłowość, że małe psy jedzą więcej. Mój zjada prawie 4%, dokładnie 3,75% (średnią wyciągnęłam z 10 dni, a więc wliczając w to ewentualne głodówki). Dziewczyna z yorkiem dochodzi prawie do 5%. Najbardziej "ekonomiczne" są rasy pierwotne.
Zważ psiaka na początek, zacznij od 2,5%-3% wagi i obserwuj czy nie tyje lub chudnie. Dawkę trzeba dopasować indywidualnie. Z wątków barfowych wyłania się prawidłowość, że małe psy jedzą więcej. Mój zjada prawie 4%, dokładnie 3,75% (średnią wyciągnęłam z 10 dni, a więc wliczając w to ewentualne głodówki). Dziewczyna z yorkiem dochodzi prawie do 5%. Najbardziej "ekonomiczne" są rasy pierwotne.
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 11:55 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
sunia została wczoraj zważona - dokładnie ma 7,2 kg. Niestety ma tendencja do tycia i słyszałam, że psy na suchym tyją więcej niż na domowym właśnie mięsnym karmieniu... Stąd - poza zdrowotnymi - moje przemyślenia dotyczące Barfu. Zacznę od 2 proc. jeśli schudnie, będę zwiększać tak aby uzyskać pożądaną przez nas wagę (idealnie - dokładnie 7 kg).
Możliwe że bedzie u nas więcej bo jednak rasę mam niezbyt dużą
Też się zastanawiałam od dłuższego czasu czy nie przejść ale... wyobrażacie sobie że koło mnie nie ma mięsnego nawet. Jest real, a tam cóż... drogo i głównie wieprzowina i kurczak. Nie bardzo wiem czy Shenę mogę przestawić, jak mam to robić... czuję jakby mnie to przerastało
-
...
-
Moim zdaniem - nic na siłę. Jest tyle alternatyw, że jeśli ktoś nie lubi kupować mięsa, to nie powinien sobie utrudniać życia z powodu psa. Psy bez barfu też są zdrowe i szczęśliwe. Chyba że są szczególne wskazania zdrowotne.
Ja lubię kupować, i lubię gotować. Gotuję od wielu lat na pełny etat, bo raz, że mam dziecko, które przeszło przez fazę alergii pokarmowych, a dwa - cenię sobie domowe jedzenie. Nie lubię sklepowych wędlin, wolę upiec pieczeń, roladę, żeby było do kanapki - a barf dla małego psa robi się przy tym sam, tak przy okazji. Po prostu zamiast filetów z kurczaka, kupuje się całego i dzieli na to, co dla ludzi i na to, co dla psa. Zamiast schabu bez kości, kupuje się z kością. Zjadamy też dużo warzyw, więc też zanim zaleję je vinegretem, część odkładam dla psa. Samo się robi. Przy takim małym pimpku nawet nie liczę, ile kosztuje jego żywienie.
Ja lubię kupować, i lubię gotować. Gotuję od wielu lat na pełny etat, bo raz, że mam dziecko, które przeszło przez fazę alergii pokarmowych, a dwa - cenię sobie domowe jedzenie. Nie lubię sklepowych wędlin, wolę upiec pieczeń, roladę, żeby było do kanapki - a barf dla małego psa robi się przy tym sam, tak przy okazji. Po prostu zamiast filetów z kurczaka, kupuje się całego i dzieli na to, co dla ludzi i na to, co dla psa. Zamiast schabu bez kości, kupuje się z kością. Zjadamy też dużo warzyw, więc też zanim zaleję je vinegretem, część odkładam dla psa. Samo się robi. Przy takim małym pimpku nawet nie liczę, ile kosztuje jego żywienie.
to ja zgłaszam się z prośbą do was. od pół roku marzy mi się przejście na barfa ale nie wiem dokładnie co z czym się je. tzn wiem mniej więcej na czym to polega ale na tym koniec. jeżeli idzie o temat gotowania to musiałabym mieć napisane jak krowie na rowie co, ile, w jakich proporcjach i kiedy. najlepiej wypisany jadłospis na tydzień z góry. i tu moja prośba , znacie stronę, książkę lub artykuł w którym będzie coś takiego wypisane. bo to nieproblem dawać psu ochłapy z mięsnego, robie to codziennie (porcja, kości, skrzydełka, racice), oraz jakieś warzywa i owoce-mój pies je wszystko. tylko nie wiem jak to łączyć że już nie wspomne o dodatkach typu algi, drożdże i nie wiem co tam jeszcze .
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 11:56 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tyją więcej na suchym. widzę po swojej królewnie. dostaje tyle, że nie jest głodna (po suchym nigdy się to nie zdarzało) schudła w 2 miechy ponad kilo:)Louhans pisze:sunia została wczoraj zważona - dokładnie ma 7,2 kg. Niestety ma tendencja do tycia i słyszałam, że psy na suchym tyją więcej niż na domowym właśnie mięsnym karmieniu... Stąd - poza zdrowotnymi - moje przemyślenia dotyczące Barfu. Zacznę od 2 proc. jeśli schudnie, będę zwiększać tak aby uzyskać pożądaną przez nas wagę (idealnie - dokładnie 7 kg).
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 11:56 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Informacje
-