GreenFish

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

11 września 2007, 20:16

Ciezko cos powiedzieć na temat tej karmy. W Krakowie praktycznie zupełnie nieznana...skład niby podany ale już zawartość witamin i minerałów dokładna nie...cena bardzo wysoka..... :?:

Napewno dobry wybór dla psa z alergią pokarmową (choć zdarzają się psy uczulone równiez na mięso ryb- tak tak to nie pomyłka!!!)...ale w przypadku innej alergii raczej nie pomoze (np. kontaktowej).

No ale cóż w przypadku alergii własnie pozostaje jedynie metoda prób i błędów.
Megda
Kontakt:

11 września 2007, 20:36

A jeszcze mam pytanie w karmie Royal jako jeden ze składników występuje hydrolizowana wątróbka drobiowa, powiedzmy że mój pies jest uczulony na kurczaka, czy owa wątróbka może uczulać? Co to znaczy że jest ona hydrolizowana?
Megda
Kontakt:

11 września 2007, 20:37

Cena to 20zł za kilogram.
OWCZARZ

11 września 2007, 21:25

Jeśli byłby uczulony na kurczaka, wątróbka nie powinna go uczulać. Co do terminu "hydrozlizowana wątróbka" tu ATA powinna Ci pomóc.
Gość

11 września 2007, 22:21

czy moglbys napisac dlaczego watroba z drobiu, nie powinna uczulac, nie rozumiem. skoro gotowanej, nie powinno sie podawac ze wzgledu na to, ze wywoluje alergie/ slowa wet./, jestem w stanie pojac, ze przetworzona nie powoduje alergii, ale Ty piszesz, ze nie rozumiesz znaczenia "hydrolizowana, skad w takim razie Twoja pewnosc, ze nie uczula. Druga sprawa jakie znaczenie ma dobor karmy ,a alergiia kontaktowa. Bede wdzieczny jak rozwiejesz moje watpliwosci.
OWCZARZ

11 września 2007, 22:23

Jeśli pies ma alergie kontaktową to nie ma znaczenia jaką karmę zastosujemy, bo alergia kontaktowa to nie pokarmowa.

Rozumiem co to proces hydrolizacji :D ale bardziej naukowo wytłumaczy Ci to ATA. Zresztą "Gosc" wejdz w google i sobie wpisz, to sie wiecej dowiesz :D

A ja pierwszy raz slysze by psu nie podawać wątroby gotowanej???? Znam wiele osób które podaja z doskonałym skutkiem. Nie można tak panikować, bo się zaraz okaże że pies niczego nie może jeśc.
Gość

11 września 2007, 22:37

dziekuje za odpowiedz.zdziwilo mnie po prostu , ze poruszyles problem a.kontaktowej, przy omawianiu doboru karmy.co innego gdyby chodzilo o wziewna.
Gość

11 września 2007, 22:45

Moj O.N. moze jesc wszystko co jadaja psy,tak gotowane, jak i suche karmy, ktore stosuje w formie nagrod na szkoleniach, kosci tez wcina, bez problemow wolowe, cielece, ale po watrobce drobiowej zawsze go prze......, podaje mu na zatwardzenie, dziala. tylko gotowana innej nie daje
ATA

12 września 2007, 07:41

OWCZARZ pisze:Jeśli byłby uczulony na kurczaka, wątróbka nie powinna go uczulać. Co do terminu "hydrozlizowana wątróbka" tu ATA powinna Ci pomóc.
Rzeczywiście hydrolizowana wątróbka nie powinna uczulać. Hydrolizaty powstają w procesie enzymatycznego rozkładu białek na czynniki pierwsze-peptydy i aminokwasy. Proces ten w pewnym stopniu jest odpowiednikiem tego co dzieje się w przewodzie pokarmowym pod wpływem enzymów trawiennych jednak jest mała różnica. Trawione w jelitach białka nie tracą swoich właściwości uczulających, natomiast w hydrolizatach, poprzez odpowiedni dobór enzymów i procesów technologicznych, niekorzystne biologicznie składniki są inaktywowane. Białko z hydrolizatów jest zdecydowanie lepiej trawione i wchłaniane. Hydrolizaty są zazwyczaj wytwarzane "na miarę", czyli w zależności od tego, dla kogo są przeznaczone mają taki, a nie inny stopień hydrolizy i tyle wiązań peptydowych jest niszczonych. Są produkowane głównie dla osób po operacjach przewodu pokarmowego, z niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych i cierpiących na alergie pokarmowe.
Ostatnio zmieniony 12 września 2007, 10:55 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

12 września 2007, 07:48

Droga Ato, czy zatem sluszne jest przekonanie ,ze watrobka drobiowa, nalezy do grupy pokarmow ktore mpga wywolywac uczulenia?moje pytanie nie dotyczy watrobki hydrolizowanej, leczgotowanej, badz surowej. diekuje za ewentualna odpowiedz.
ATA

12 września 2007, 08:05

Jeśli pies jest uczulony na białko drobiowe to będzie źle reagował również na wątróbki drobiowe. Co prawda białka jest tam znacznie mniej niż w mięsie, ale przy alergiach pokarmowych to raczej nie ma znaczenia. Dlatego w karmach dla alergików stosowane są właśnie hydrolizowane wątróbki.
Gość

12 września 2007, 08:12

jeszcze raz dziekuje !
Gość

12 września 2007, 10:03

Bardzo dziękuje za odpowiedzi :) myślę że stosowanie karmy Royal przez dłuższy czas da jakieś efekty.
Megda
Kontakt:

12 września 2007, 10:10

Nie wiem czemu zalogowalo mnie jako gość? A może raczej nie zalogowało:)
Hołdi

12 września 2007, 19:30

Moj boże , naprawde testy , wybierz się na kliniki uczelni tzn najlepsze Wrocław - bezwzględnie. Potem ustal ,/żywienie ---ja zawsze swoje--- zaproponuje tzn karmy weterynaryjne -bo sa najlepsze.... życzę powodzenia i myslę że bedzie OK!!!!
ODPOWIEDZ
  • Informacje