GreenFish

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Megda
Kontakt:

10 września 2007, 17:40

Mam psa z alergią, dostaje karmę Royal Canin Hypoallergenic. Niestety własnie skończyła się a w całym mieście nie mogłam znaleźć żadnej hipoalergicznej karmy, oprócz Greenfish (skład: kukurydza 36%, ryż 10%, ryby morskie i produkty pochodne 20%, białka roślinne, roslinne oleje i tłuszcze, roślinne produkty pochodne, ekstrakty ziołowe: ostropest, karczoch, rozmaryn, drożdże piwne, minerały, konserwowane wit E). Nigdy nie zetnełam się z tą karmą, dlatego chcę zasiągnąc waszej opini. Piesek musi coś jeść póki nie dotrze karma, a nie chcę by przez podanie złego produktu ucierpiała dieta.
goskaaa

10 września 2007, 17:56

zależy na co pies jest uczulony?? Jezeli na kurczaka to ta powinna byc ok, aczkolwiek nie znam wogole tej karmy...
Ja stosuje u mojej eukanube dermatosis i z czystym sumieniem mogę ją polecic. Na poczatku troche na nią psioczyłam, bo pies początkowo nie wyglądał tak jakbym chciała, ale teraz jest naprawde dobrze.
Megda
Kontakt:

10 września 2007, 19:03

Nie wiem na co jest uczulona, staram się wyeliminować alergię pokarmową, dopiero za miesiąc bedę mogła zrobić testy uczuleniowe, bo teraz odstawiłam jej sterydy.
OWCZARZ

11 września 2007, 00:46

Nie znam historii choroby psa...ale czy jesli jesteś na etapie wykrycia na co pies jest uczuolny, metoda eliminacji...czy lekarz nie pospieszyl sie za bardzo z tymi sterydami? Czy az tak zle jest z psem? Sa inne spoosby złagodzenia objawow chocby leki przeciwhistaminowe.

Jesli juz mogę cos podpowiedz... to jesli zdecydujesz sie na testy to raczej zrezygnuj z tych skornych bo sa bardzo mało miarodajne...bardziej polegałbym na tych testach robionych z krwii, choc one także nie dają 100% pewności.
Megda
Kontakt:

11 września 2007, 16:03

Moja wierdza o weterynarii jest dość nikła, ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi ekspertów na tym forum doszłam do wniosku, że jadnak nie powinnam ufać weterynarzom z mojego miasta. Dieta eilimacyjna w połaczeniu ze starydami jes bez sensu, a taki proces leczenia zaproponowali mi lekarze. Teraz też sądzę, że pies nie powienien na tym etapie dostawać sterydów, dlatego od kilku dni nie bierze ich. Jednak jak już mówiłam chcę zrobić badania, słyszałam, że testy na krew są bardziej miarodajne, jednak tak czy inaczej muszę czekać miesiąc by nie było sladów sterydów w organiźmie psa. Więc przez ten czas wypróbuję dietę eliminacyjną. Wiesz może gdzie wykonuje się testy na krew? W lecznicy powiedziano mi, że tylko w Warszawie... a gdzie dokładnie i tak się nie dowiedziałam.
Gość

11 września 2007, 16:40

eksperci z forum....
dobre :lol:
nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie , lepiej poszukaj dobrego lekarza.
niedługo własne dzieci będziecie leczyć poprzez forum
GATUSO

11 września 2007, 17:30

Nigdy nie wiesz kto kryje się pod Gościem :?:
goskaaa

11 września 2007, 17:39

Anonymous pisze:eksperci z forum....
dobre :lol:
nigdy nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie , lepiej poszukaj dobrego lekarza.
niedługo własne dzieci będziecie leczyć poprzez forum
wiesz jasne ze nigdy nie wiadomo, ale z drugiej strony, jest wiele osób które przeszly przez piekło alergii, atopii itd itp i po wielu błedach lekarzy, nietrafionych diagnozach, lekach, zastrzykach, karmach poprostu dzieli się opinią co pomogło ich psu, o co pytac weta, na co zwrócić mu uwagę. Mi sie wielokrotnie zdarzylo po rozmowach na forum, zwrócic lekarzowi uwage na jakąs metodę leczenia o której " słyszałam" i jakos dziwnie sie okazywało ze aaa tak moznaby spróbować...
Chyba zaden rozsądny człowiek nie bierze słow i porad tu pisanych jako wyroczni, ale jako podpowiedz, informacje itd...
OWCZARZ

11 września 2007, 17:40

Megda nie wiem z jakiego miasta jestes?

Jesli chodzi o testy z krwii na alergie z tego co wiem (a dowiadywałem sie swego czasu gdyz miałem robic u mojego psa) wysyłają je do laboratorium w Niemczech, w Polsce tylko pobierają próbki krwii do wysyłki.

W Krakowie nie wiem czy pobiera Krakvet, natomiast wiem o jedenj lecznicy któa napewno pobiera, ale nie mogę tu na publicznym napisać z wiadomych względów.

Chcesz to napisz na priv to Ci podam adres no chyba ze dowiesz się w Krakvecie coś wiecej.
Awatar użytkownika
Robert A.

11 września 2007, 18:16

Poszukaj dobrego lekarza,naprawdę rewelacyjna diagnoza gościa,super,dzięki,ze pomogłeś gościu!
OWCZARZ

11 września 2007, 18:20

Robert własnie taki rewelacyjny lekarz z tego co widać wywalił odrazu psu sterydy, gdy nawet nie wiadomo o jakim podłożu jest alergia.

Najpierw się dochodzi przyczyn, ewentualnie łągodzi objawy w trakcie, ale nie odrazu sterydami...jest wiele innych sposobów, kapiele w odpowiednich szamponach. leki przeciwhistaminowe itd....

Co do alergii jak i jej leczenia u psa przeszedłem już całą drogę...więc wiem naprawdę dużo o tym....i jakoś u mojego psa dało się uniknąć sterydów, które powinny być ostatecznością.

Wiadomo że są przypadki gdzie tylko sterydy pomogą, ale nie sądzę aby ten lekarz wyczerpał wszystkie możliwe środki.

MEGDA:

musisz zrobic rozeznanie co do dobrego solidnego lekarza w Twej miejscowości i krok po kroku leczyć psa.

Alergia to jedna z cięższych chorób do zdiagnozowania u psa i wskazana jest tu cierpliwość, małymi kroczkami można naprawdę osiągnąć wiele...czasem rozwiązanie problemu jest bliżej niż nam się wydaje.....
Awatar użytkownika
Robert A.

11 września 2007, 18:34

Ja to rozumiem,ale ludzie niestety nie.
OWCZARZ

11 września 2007, 18:47

Tak trafić na dobrego lek.wet. zwłaszcza w takich problemach jak alergia to czasem długa wędrówka po gabinetach..tak jak było w moim przypadku.

Megda popytaj w swojej miejscowości o lekarza specjalizującego się w chorobach skórnych u zwierząt....jest wtedy większa szansa że taki lekarz miał już do czynienia z podobnymi przypadkami a co za tym idzie, być może skuteczniej pomoże.
Megda
Kontakt:

11 września 2007, 19:19

Nie traktuję forum jak wyroczni, proszę tak nie mówić, bo te słowa nie pojawiły się w moim poście. Czytając forum, uważam, że np. pan Jarek Orzeł jest lepszym specjalistą niż weterynarze z którymi miałam styczność. Mieszkam w Suwałkach, byłam we wszystkich lecznicach w moim mieście, nawet w odległym o 200km Olsztynie i wierzcie lub nie diagnozy były bardzo sprzeczne, od nużcy, przez gronkowca, pchły, nadpobudliwość, róznego rodzaju zapalenia skóry i alergię. Gdy wyeliminowaliśmy, dzięki badaniom laboratoryjnym, choroby skórne, pojawiły się różne metody "leczenia" alergii, jeden bardziej absurdalny i nieskuteczny do drugiego, a możliwości zrobienia testów żaden weterynarz nawet nie wspomniał. Nie zamierzam bynajmniej leczyć psa przez internet, chcę zasięgnąc opinii ludzi, którzy przeszli podbne problemy. Więc może powrócę do tematu (i nie będę reagowała na prowokacje) czy ktoś zetnął się z karmą GreenFish?
ODPOWIEDZ
  • Informacje