GreenFish

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ATA

21 września 2007, 16:39

OWCZARZ pisze:Tak a witamine E dodasz chyba zgniatajac tabletke???? :D :D :D
Witamina E jest sprzedawana również w ampułkach na nośniku olejowym -można ją pobierać insulinówką.
Liwia

21 września 2007, 16:40

OWCZARZ pisze:Tak a witamine E dodasz chyba zgniatajac tabletke???? :D :D :D
Syntetyczna witamine E dodawac do naturalnej oliwy extra v?
OWCZARZ

21 września 2007, 16:40

Ja wiem o tym w jakiej jest postaci. Ale czasem ATA nie bierzesz tego pod uwage ze niewiele osob ma taka wiedze jak Ty i dla wielu to jest niewykonalne w domu.......wiec prosze pisz czasem troche pod ludzi, pod praktyke...bo teoria teoria a praktyka praktyka.
Awatar użytkownika
GIZIU

21 września 2007, 16:45

Producenci większości produktów żywieniowych piszą nie mniej lub nie więcej niż. Na fantastycznych karmach jest to samo białka nie mniej niż, czegoś ta mnie więcej niż. To sie nazywa norma. Jeżeli wierzysz, że każdy worek otwieranej przez ciebie karmy ma identyczny skład to die grubo mylisz.
Ata a elementarna wiedz z chemii nie wystarczy - kiedyś w podstawówce uczono jak przeliczać np. procentową zawartość pewnych substancji i ile dodać innych, żeby uzyskać pewna zawartość. A z proporcji by tego nie wziął
OWCZARZ

21 września 2007, 16:47

Tak ATA przecietny wlasciciel nie ma dostepu do analiz chemicznych, takiej wiedzy jak Ty i wogole "małego laboratorium" w domu, wiec o wiele lepsze efekty uzyska kupiac preparat niz bawiac sie z mieszaniem.

O to mi chodzilo wiec nierozumiem, czemu Giziu odrazu tak na mnie napada? Proponuje czasem sie zastanowic kto co ma na mysli piszac swoj post.

A tak a propo, ja stosuje olej z ogórecznika i tez sa super efekty:)
OWCZARZ

21 września 2007, 16:49

GIZIU a co mają karmy do preparatu? Mowa jest teraz o preparacie a nie o karmach. To osobny temat.

A czy Ty dajac psom mieso surowe badz gotowane cały czas dajesz w tych samych ilosciach od tego samego dostawcy? Miesiac w miesiac jedza identycznie? Identycznej jakosci i w identycznych proporcjach? Watpie.

Wiadomo ze kazda partia karmy moze sie roznic, ma byc utrzymana tylko w odpowiednim przedziale normy.
Liwia

21 września 2007, 16:50

ale jaka roznica czy bedzie 1% wiecej oliwy a mniej oleju rzepakowego? Jesli tak wazna jest dokladnosc to na kazdej butelce powinny byc podane wartosci niepewnosci. Przeciez pies to nie apteka zeby ppm decydowaly o powodzeniu procesu :roll:
Awatar użytkownika
GIZIU

21 września 2007, 16:53

nie kolego dla mnie to akurat zupełnie nie jest ważne.
Natomiast dla ciebie mniej ważne są normy karmy którą podajesz, niż norma oleju którego dajesz 5 ml dziennie.
OWCZARZ

21 września 2007, 16:55

Wazna jest norma oleju ktory daje :D gdyby nie była wazna to sam bym sobie mieszał jeden olej z drugim w domu :D :D kolego!
Liwia

21 września 2007, 17:00

OWCZARZ pisze:Wazna jest norma oleju ktory daje :D gdyby nie była wazna to sam bym sobie mieszał jeden olej z drugim w domu :D :D kolego!
to Twoj wybor przeciez.
I wciaz nie rozumiem tych roznic. To, ze wymieszane dokladniutko zgodnie z norma (a przeciez Ty Owczarz kwestionowales ISO a co za tym idzie - rzetelnosc okreslania jakosci) jest argumentem ze to A+B przemyslowe jest lepsze niz A+B domowe?
OWCZARZ

21 września 2007, 17:01

a czemu twierdzisz ze kwestionowałem ISO?
Liwia

21 września 2007, 17:07

OWCZARZ pisze:a czemu twierdzisz ze kwestionowałem ISO?
w innym watku na pytanie:
gosc100 pisze: Nie wiem jakie znaczenie ma to że producent ma wdrożone systemy ISO 9001 oraz HACCP. Czy jest to gwarancją przyzwoitej jakości?
odpowiedziales:
OWCZARZ pisze:Jest to jakaś wykładnia odnośnie procesu produkcyjnego i przestrzeganych norm, choć jak mówią za pieniądze można wszystko kupić, więc wcale bym się nie zdziwił jakby kiedyś wyszło na jaw ze ten czu drugi producent "załatwił sobie" odpowiedni papierek.
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... 6&start=60
OWCZARZ

21 września 2007, 17:12

Tak bo w dzisiejszym czasie wszystko mozna za pieniadze. Wiec nie wierze ze kazda karma spelnia okreslone normy co nie znaczy ze trzbea się bać zywienia suchym i ze wszyscy sobie pokupowali papierki. Ale prosze Cie Liwia tak jak dr Jarek pisał o tym, nie wyciagaj moich wypowiedzi z kontekstu całego postu, bo tylko wowczas mozna zrozumiec co mialem na mysli, a tak to nawet ja na podstawie jednego zdania musialem się zastanawiac o co Ci chodzi. :D

Nie zmienia to faktu ze przecietny posiadac psa woli kupic gotowy preparat niż bawić sie w domowe laboratorium, nie uzyska takiego samego efektu domowymi sposobami, nie majac dostepu do analiz i majac braki w wiedzy.
Awatar użytkownika
GIZIU

21 września 2007, 17:18

właśnie żonę poprosiłem zeby mi frytek na preparacie nasmażyła :wink:
Liwia

21 września 2007, 17:18

OWCZARZ pisze:Tak bo w dzisiejszym czasie wszystko mozna za pieniadze. Wiec nie wierze ze kazda karma spelnia okreslone normy co nie znaczy ze trzbea się bać zywienia suchym i ze wszyscy sobie pokupowali papierki. Ale prosze Cie Liwia tak jak dr Jarek pisał o tym, nie wyciagaj moich wypowiedzi z kontekstu całego postu, bo tylko wowczas mozna zrozumiec co mialem na mysli, a tak to nawet ja na podstawie jednego zdania musialem się zastanawiac o co Ci chodzi. :D

Nie zmienia to faktu ze przecietny posiadac psa woli kupic gotowy preparat niż bawić sie w domowe laboratorium, nie uzyska takiego samego efektu domowymi sposobami, nie majac dostepu do analiz i majac braki w wiedzy.
nie mam mowy o wyciaganiu z kontekstu: tego tematu dotyczyly tylko dwie wypowiedzi, link podalam. :lol:
I chcialabym poznac cwaniaka ktory dla duzej, rodukcyjnej firmy kupil certyfikat :lol: :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje