Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

27 października 2011, 00:50

Robert A. pisze:Od znajomego z Niemiec mam dobre recenzje o tej karmie,ale sam nie karmiłem więc nie mam naocznych dowodów.Jakość podobna do Markus Muhle.
Dziękuję Panie Robercie za odpowiedź.
dancze

27 października 2011, 13:08

witam, czy ktoś karmił albo ma jakieś info na temat karmy Guabi Natural
Awatar użytkownika
Robert A.

27 października 2011, 13:51

4 lata temu miała świetne opinie, pózniej ucichło o tej karmie ,był ogromny problem z jej zakupem.Z tego co pamiętam to chyba karma Brazylijska?
dancze

27 października 2011, 14:49

dzięki Robercie :D, na Tobie jak zawsze można polegać, tak brazylijska
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Robert A.

27 października 2011, 23:01

:)
Pozdrawiam
Martines999

28 października 2011, 12:32

Gość pisze:Czy ktoś wie cokolwiek na temat karmy Platinum Natural ?
Witam
Kolega od ponad 1,5 roku daje Platinum natural dla swojej suczki cane corso i chwali sobie tę karmę. I widać to też po kondycji i zachowaniu jest suni. Pies żywy, energiczny, ładna sierść, qooopki jak trzeba. Myslmy tylko jeden worek spróbowali Lamb&Rice i było oki. Wzięliśmy akurat lamb&rice dla urozmaicenia menu i było spoko. Karma bardzo dobrze i szybko sie przyjęła. Ogólnie karma zasadniczo rózni sie od innych. A mianowicie jest w formie takich lekko podłuznych krokiecików, wilgotnych i delikatnie gąbczastych. Nie jest twarda jak typowa karma tylko przy dotykaniu zachwouje się sprężyście jak np. żelki. Poza tym in plus to to, że pakują w 5 kg worki z wew osłoną z foli aluminiowej co znacznie podwyższa świeżość. No i mają też innych sposób przydządzania tej karmy.
Louhans

30 października 2011, 11:24

W moim przypadku jednak karma Nutra Choice z jagnięcina i ryżem się nie sprawdza. Znaczy zdrowotnie nie mam żadnych zastrzeżeń, pies aktywny, kupki w porządku itp., ale niestety moja sunia znowu zaczęła zbierać śmieci na spacerach i zagląda do miski 4h po podaniu karmy (karmię 2 razy dziennie), czasami ze straszną awanturą (rozwala miski o całym mieszkaniu w akcie protestu chyba...). Być może brakuje jej w tej karmie jakiegoś składnika, bowiem karma ma dość prosty skład, może potrzebuje więcej białka bo przy karmieniu NGBB nie było takich problemów (śmieciarzem była ale bardziej wybrednym, teraz zaczyna pożerać chleb z ziemi, czego wcześniej nie było, powąchała i odeszła, no i nie była tak szybko głodna). Fakt, na razie nasza aktywność się nie zmniejszyła bo jesień nam dopisuje i pogoda sprzyja spacerom i zabawom na świeżym powietrzu.
A karmę na zimę chce zmienić, bo sunia ma tendencje do tycia jeśli nie zapewnię jej co najmniej godziny intensywnego ruchu dziennie (czyli bieganie a nie spacerowanie i mówię tylko o jednym spacerze, a nie ruchu w ciągu dnia w ogóle)

Skończymy worek Nutra Choice i kupię na próbę Markus Muhle, bo ta karma kusi mnie od jakiegoś czasu, i jeśli ta nie zda egzaminu to trudno będę dawała także przez zimę NGBB i wtedy zmniejszę dawkę z uwagi na mniejszy ruch w okresie zimowym. Chyba, że może ktoś ma jakieś inne propozycje na zimę??? W lecie zostanę przy NGBB.

Przy okazji mam pytanie o karmę dla 4 miesięcznego szczeniaka jack russell terrier. NGBB nie wchodzi w grę póki co bo opakowanie za duże i szczeniak nie zdąży tego przejeść, a karma nie może być otwarta przez cały rok, a co najmniej nie powinna. Pies aktywny, ze skłonnościami do dominacji (pójdzie niedługo do przedszkola), w hodowli żywiony Pedigree, teraz royalem dla szczeniąt ras małych, ale właścicielka chce zmienić (znajoma ze spacerów). Co polecacie???
Louhans

30 października 2011, 11:31

Martines999 pisze:
Co do wieku psa i jego zmian to mamy niemieckiego teriera mysliwskiego suczkę Azę 2,5 letnią. I faktycznie dopiero tak przez ukończeniem 2 roku zaczęła "mądrzeć" :) Uspokoiła się, jest mniej hałaśliwa, bardziej rozważna w lesie i na polowaniach z teściem, ogólnie jakby "spoważniała".
No no no Jag terrier to nie jest łatwy pies. Bardzo mi się podobają, ale nie dałabym rady sobie z ich charakterem. Spotkałam kilka Jag terrierów i tylko jeden wydawał sie w miarę spokojny, o ile w ogóle można mówić że ta rasa jest spokojna. Typowe mysliwskie psy z silnym instynktem. Raz na wystawie widziałam jak jeden pan prowadził Jag terriera w kagańcu na ring, tam ten kaganiec ściągał, odbywała sie ocena, ale schodąc z ringu znowu ten kaganiec zakładał. Pies ten był w rękach myśliwego - istna mina przed wybuchem ... :) Próbował się rzucać absolutnie na każdego mijanego psa.
Moja sunia też jakby sie lekko wyciszyła ostatnio, ale nie wiążę tego z karmą bezpośrednio bo niecałe 3 tyg. to chyba trochę malo aby zauważyć różnice szczególnie jeśli przez tydzień karma była mieszana ze "starą".
Gość

30 października 2011, 11:42

Martines999 pisze:
Gość pisze:Czy ktoś wie cokolwiek na temat karmy Platinum Natural ?
Witam
Kolega od ponad 1,5 roku daje Platinum natural dla swojej suczki cane corso i chwali sobie tę karmę. I widać to też po kondycji i zachowaniu jest suni. Pies żywy, energiczny, ładna sierść, qooopki jak trzeba. Myslmy tylko jeden worek spróbowali Lamb&Rice i było oki. Wzięliśmy akurat lamb&rice dla urozmaicenia menu i było spoko. Karma bardzo dobrze i szybko sie przyjęła. Ogólnie karma zasadniczo rózni sie od innych. A mianowicie jest w formie takich lekko podłuznych krokiecików, wilgotnych i delikatnie gąbczastych. Nie jest twarda jak typowa karma tylko przy dotykaniu zachwouje się sprężyście jak np. żelki. Poza tym in plus to to, że pakują w 5 kg worki z wew osłoną z foli aluminiowej co znacznie podwyższa świeżość. No i mają też innych sposób przydządzania tej karmy.
Ślicznie dziękuję za informacje :)
aśka m.

30 października 2011, 13:15

Witam,
poszukuję karmy dla 6-letniego sznaucera miniaturowego.
Do tej pory piesek je gotowane i trochę coś na kształt BARFu (surowe kości i warzywa), ale teraz zaszły zmiany w naszym życiu i nieraz będę musiała podać mu suchą karmę. Kiedyś jadł RC, Hillsa, Eukanubę i TOTW. Dodam, że ma delikatny żołądek, z tendencją do gazów i biegunek.
Czy możecie mi pomóc w wyborze?
Cena, jako ze pies jest mały i niewiele by tej karmy jadł, nie gra roli, ważne by karma była i smaczna i zbilansowana i po prostu dobra.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
aśka m.

30 października 2011, 13:21

Aha, dodam, ze pies ma średnio dużo ruchu, raczej są to spacery i tylko jeden w ciągu dnia z intensywna zabawą typu rzucanie patyków, ganianie za piłką itd.
Martines999

30 października 2011, 16:41

Louhans pisze:
Martines999 pisze:
Co do wieku psa i jego zmian to mamy niemieckiego teriera mysliwskiego suczkę Azę 2,5 letnią. I faktycznie dopiero tak przez ukończeniem 2 roku zaczęła "mądrzeć" :) Uspokoiła się, jest mniej hałaśliwa, bardziej rozważna w lesie i na polowaniach z teściem, ogólnie jakby "spoważniała".
No no no Jag terrier to nie jest łatwy pies. Bardzo mi się podobają, ale nie dałabym rady sobie z ich charakterem. Spotkałam kilka Jag terrierów i tylko jeden wydawał sie w miarę spokojny, o ile w ogóle można mówić że ta rasa jest spokojna. Typowe mysliwskie psy z silnym instynktem. Raz na wystawie widziałam jak jeden pan prowadził Jag terriera w kagańcu na ring, tam ten kaganiec ściągał, odbywała sie ocena, ale schodąc z ringu znowu ten kaganiec zakładał. Pies ten był w rękach myśliwego - istna mina przed wybuchem ... :) Próbował się rzucać absolutnie na każdego mijanego psa.
Moja sunia też jakby sie lekko wyciszyła ostatnio, ale nie wiążę tego z karmą bezpośrednio bo niecałe 3 tyg. to chyba trochę malo aby zauważyć różnice szczególnie jeśli przez tydzień karma była mieszana ze "starą".
No faktycznie z nimi tak jest z tymi Jag terierami szczególnie jak są stricte użytkowe wykorzystywane w myślistwie. Nasza sunia podobnie; po strzale idzie w las jak w siwy dym! I nie ważne że deszcze, że zimno, że ciemno; pstryk i goni zwierzynę...No a potem tylko słychać jak oszczekuje dzika. I nie raz widziałem jak taki mały szczyl potrafi zagonić i zamęczyc dzika...Ale poza tym to wesoły, energiczny piesek :lol:

Co do karmy Markus Muhle to polecam z całego serca. To nasza ulubiona i najlepsza dla mojego CC karma. Akurat jesteśmy w trakcie intensywnych treningów - IPO, PT, Ślady - i potrzebujemy cos bardziej energetycznego. Więc na zimę wzielismy NGBB i Fitmin Maxi Performance. Ale na wiosnę, albo i wcześniej come back to MM. Karma ta jest specyficzna bo tłoczona na zimno, łatwo się łamie i jeszcze łatwiej rozpuszcza, i to szybko, w wodzie przez co szybciutko mamy gęsty, pachnący sos :lol: Mniam, mniam. Spróbój Louhans 5 kg worek. Jak przypasi będziesz zadowolona :wink:
jogi23

02 listopada 2011, 09:58

A ja mam pytanie, która karma lepsza jakościowo/smakowo? Nutra Nuggets czy Josera? Mój 9 letni kundelek jest teraz na NNSenior ale grymasi i chciałem zmienić na Josere zwłaszcza że jest teraz w jednym ze sklepów ksząca promocja cenowa.
Jeżeli Josera to jaką dla starszego psa kpić. Ewentualnie jaką inną karmę do 130 zł za 15 kg? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Robert A.

02 listopada 2011, 21:52

Smakowo powinna przypasować psu Arion Premium senior,natomiast Josery do 130 zł nie kupisz dla seniora,jest tylko niższa linia,ale lepiej kupić Ariona niż niższą linię Josery.
Gość

03 listopada 2011, 08:15

Nie chce kpować gorszej jakościowo karmy od NN a Arion taką chyba jest i chcę raczej na bazie ryżu a nie przenicy i kukurydzy. Nie wiem czy Josera jest lepsza od NN czy nie, na pewno droższa, ale chciałem na próbę kupić bo jest promocja i można kupić do 130 zł tylko nie wiem którą. ? Jeżeli psu posmakje to będę kontynuował nawet za te 150zł albo wrócimy do NN ewentualnie innej o podobnej jakości (tylko jakiej?).
ODPOWIEDZ
  • Informacje