Żywienie domowe - ilość?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Retriver

21 lutego 2015, 18:41

buszek90 pisze:Mam boksera 5 letniego i bardzo rzadko je mięso z dodatkami typu makaron, ryż, kasza. Codziennie ma gotowane serca kurczaka lub wątrobę około 50-70 dkg.
Jeżeli już polecasz karmienie psa taka ilością mięsa, to upewnij się czy proponowany przecz Ciebie przepis jest dobry do stosowania. Takie ilości dzienne wątroby i serc doprowadzą do zachorowania psa.
Podroby stanowią niewielki dodatek w diecie reszta to mięso jako mięsień.
kasik.u

24 lutego 2015, 18:34

buszek90 pisze:Mam boksera 5 letniego i bardzo rzadko je mięso z dodatkami typu makaron, ryż, kasza. Codziennie ma gotowane serca kurczaka lub wątrobę około 50-70 dkg.
O dżizas... i nic innego? A gdzie mięśnie, warzywa?
A biochemię robiłaś psu?
vanessaak

29 marca 2015, 15:20

I się tmy naje?
Retriver

30 marca 2015, 19:49

Może ktoś dodawał do psiego jedzenia komosy ryżowej, słyszałam o niej same dobre słowa, w diecie ludzkiej ale nie wiem jak to się ma do psów, może ktoś karmił :?:

Opis dla zainteresowanych :
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" i „matką zbóż”. Nic dziwnego - quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową
filodendron

22 kwietnia 2015, 18:07

Retriver pisze:Może ktoś dodawał do psiego jedzenia komosy ryżowe
Dawałam kilkakrotnie, więc mogę powiedzieć tylko tyle, że nagłych objawów nietolerancji czy innych zaburzeń pies po komosie nie wykazuje :) Są już karmy z komosą, więc raczej nie ma jakichś zasadniczych przeciwwskazań.
Jak dla mnie to jeden z wielu możliwych wypełniaczy skrobiowych, bezglutenowych; no, taki droższy wypełniacz ;)
Myślę, że to trochę taka moda - rok 2013 był międzynarodowym rokiem komosy ryżowej z inicjatywy i przy partnerstwie państw uprawiających komosę. Wcześniej mieliśmy międzynarodowy rok ryżu, międzynarodowy rok ziemniaka - zawsze idą za tym działania na rzecz popularyzacji danej uprawy i dowiadujemy się, że ryż z fasolą to komplet aminokwasów albo że ziemniaki to zapomniany cudowny lek na wszystko ;) Nie żebym negowała właściwości tych czy innych roślin - po prostu bez komosy da się żyć w PL jak zawsze dotąd.
Ale można i z nią :) Jest smaczna i fajniutko wygląda po ugotowaniu. Promowanie komosy ma na celu ograniczenie ubóstwa, szczególnie wśród drobnych farmerów - zdaniem Sekretarza Generalnego ONZ. No to możemy trochę popromować :)

A tak całkiem serio, to podając tę komosę psu na sposób domowy zastanawiałam się, czy nie należałoby jej po ugotowaniu przemielić, żeby pies cośkolwiek z niej uzyskał. Bo to są takie ziarenka w całości, właściwie "orzeszki". Trochę jakby pęczak ugotować tylko mocno zminiaturyzowany. A że pies ani tego nie pogryzie, ani nadmiarem amylazy nie grzeszy, to nie wiem czy bez mielenia nie jest to wypełniacz sensu stricte - że tylko wypełnia i nic więcej.
Retriver

23 kwietnia 2015, 10:42

filodendron, dziękuję za odpowiedź :) również naczytałam się o cudownych właściwościach komosy, zmielona to raczej nie ma szans na spożycie, pies brei nie tknie , nawet ryż do mięsa musi być ugotowany osobno, sprawdza się również makaron razowy i kasza jaglana, to musi wystarczyć.
asiank

23 kwietnia 2015, 22:29

Jakie dajecie proporcje?Bo ja ostatnio daje tak:2 kg mięcha-skrawki,głowizna,1 kg ryżu i 1 kg warzyw.Dzielę to na porcyjki po ugotowaniu 250g i mrożę.Pies dostaje 2 razy dziennie, starcza mi to na około 12 dni. Do tego dodaje suplementy lunderland-spirulina,drożdże,czosnek,małż nowozelandzki,tran.Raz w tygodniu żółtko plus zmielona skorupka.Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć ,czy taka dieta jest właściwa?
Retriver

24 kwietnia 2015, 05:34

asiank, napisz więcej o jakiego psiaka chodzi ile waży, ile ma lat i jak dużo ma ruchu.

Przyjęłam dawkę dobową dla psa 36 kg;
0,50 kg w tym mieści się niewielka ilość 80 gramów podrobów reszta to mięso (indyk, kurczak, wołowe) c.zasem mięsa jest więcej
warzywa 1 marchew plus 1 pietruszka,
suchy ryż przed ugotowaniem 100 g
Makaron dziś będę podawać do jedzenia, zważę po ugotowaniu to napiszę.

Codziennie porcja owoców, jabłko, banan, sezonowe owoce z ogrodu, co drugi dzień surowe żółtko
asiank

24 kwietnia 2015, 08:18

Pies ma około 5 lat,waży 15-16 kg,codziennie biega bardzo intensywnie około 1,5 godziny + dwa normalne spacery po około 20 minut.Chudy nie jest,ale taka jego budowa raczej :wink:
Retriver

24 kwietnia 2015, 08:41

Przyjęłaś proporcje 50/50 i to jest dobry przepis na gotowanie dla psa, jeżeli pies nie chudnie, to w porządku możesz się trzymać takiego karmienia, kiedyś w gotowanym domowym jedzeniu przyjęty był system 3x3 to znaczy wszystkich składników, mięso, warzywa, wypełniacz po równo. Ten 50 na 50 jest lepszy dla psiaka więcej białka pochodzenia zwierzęcego.
Co do ryżu mrożonego, chyba zdecydowałabym się na gotowanie go co drugi dzień nie mrożenie, po przemrożeniu jest taki dziwny gąbczasty z wypełniaczy możesz podać psiakowi makaron najlepiej razowy, biały również i kaszę jaglaną.
kasik.u

24 kwietnia 2015, 09:03

Asiank,a Twój pies nie toleruje surowego mięsa, że mu gotujesz? Gotując, pozbawiasz mięso wartości odżywczych...
filodendron

24 kwietnia 2015, 09:29

Od paru lat karmię "na oko" ważąc psa co jakiś czas. Parę miesięcy temu ktoś mnie poprosił, żebym to w końcu policzyła. Wyszło mi (po uśrednieniu wyników z miesiąca), że daję 4,5% masy ciała psa dziennie z czego 40% to mięso. Wszystko ważone po ugotowaniu (czyli mięsa ważonego na surowo byłoby więcej, bo "kurczy" się w gotowaniu). Pewnie właśnie tak pół na pół. Pies niecałe 10 kg, szczupły, 9 lat, dość aktywny.
akar

24 kwietnia 2015, 13:07

A prawidłowo ile powinno być ryżu na 1 kg ugotowanego mięsa? Też 1 kg? Tak na marginesie, doradzam moczenie ryżu przed ugotowaniem i to takie mega,z kilkukrotną zmianą wody ( chodzi o wypłukanie arsenu ktorego ryż posiada bardzo dużo) albo zamianę na makaron i tu mam dylemat, bo są różne szkoły.Jedna podaje że makaron razowy nic psu nie wnosi, a wręcz utrudnia trawienie i lepszy jest zwykły, druga odwrotnie. Mogę prosić o Wasze opinie w tej kwestii?
Retriver

24 kwietnia 2015, 13:24

akar, zawsze płuczę ryż przed gotowaniem, będę go moczyć, dzięki za podpowiedź, a o makaronie razowym to nie słyszałam, podaję naprzemiennie obydwa.
Więcej mięsa mniej reszty - 1 kg mięsa po ugotowaniu, 0,50 kg warzywa i 0,50 kg wypełniacz.
akar

24 kwietnia 2015, 13:29

Ok, bardzo dziękuję.

Też podaję makaron razowy mimo sprzecznych opinii że pies ciężej go trawi
ODPOWIEDZ
  • Informacje