przepisy na domowe jedzenie dla psa
Jakie warzywa mozna bez obaw podawać ( gotowane)? Brokuły, groszek, fasolka szparagowa- sprzeczne opinie, że szkodzą,a marchew,seler, buraki są ok, nadmiar pietruszki źle wpływa na wątrobę, ziemniaki na nerki.Uprzedzę z góry, że chodzi o wypełniacz do mięska.
Takie ,,perełki" wyczytałam w necie.
W zasadzie co prócz marchwi,buraka,ziemniaka,selera i pietruszki można podać psu po ugotowaniu? Ten zielony groszek nie spowoduje wzdęć?
Jeszcze spytam Pana Roberta czy psu mozna podawać zmielony korzeń mniszka? Ciocia podaje szczyptę swojemu psu i twierdzi ze dobrze działa na drogi żółciowe ale i na nerki.
W zasadzie co prócz marchwi,buraka,ziemniaka,selera i pietruszki można podać psu po ugotowaniu? Ten zielony groszek nie spowoduje wzdęć?
Jeszcze spytam Pana Roberta czy psu mozna podawać zmielony korzeń mniszka? Ciocia podaje szczyptę swojemu psu i twierdzi ze dobrze działa na drogi żółciowe ale i na nerki.
Mniszek działa lekko moczopędnie, ma bardzo dobre działanie na układ pokarmowy i nerki. Tak ogólnie Można okreosowo śmiało podawać.
Jeśli chodzi o warzywa, nie podajemy cebuli, pora, zielonych pomidorów
Ja daję surowe buraki, marchewkę, brokuły, kalafior. Gotowane te same plus to co mam w lodówce, brukselki, pietruszkę seler. Jedzą, az się uszy trzęsą
Jeśli chodzi o warzywa, nie podajemy cebuli, pora, zielonych pomidorów
Ja daję surowe buraki, marchewkę, brokuły, kalafior. Gotowane te same plus to co mam w lodówce, brukselki, pietruszkę seler. Jedzą, az się uszy trzęsą
Dziękuję Kasiu
,,a daję surowe buraki, marchewkę, brokuły, kalafior." -----> wsuwają? a to łakomczuszki i że ruszą paprykę,wyjątkowe psiaki Jak ugotuję groszek zielony, mogę podac przetarty? Bałam się wzdęć a chcę urozmaicić żarełko, teraz wiem już jak i czym
,,a daję surowe buraki, marchewkę, brokuły, kalafior." -----> wsuwają? a to łakomczuszki i że ruszą paprykę,wyjątkowe psiaki Jak ugotuję groszek zielony, mogę podac przetarty? Bałam się wzdęć a chcę urozmaicić żarełko, teraz wiem już jak i czym
Śmiało mozna dołaczyć do diety zielony groszek , jest bardzo zdrowy i wskazany.Jest żródłem białka , blonnika przeciwutleniaczy, mikroelementów i witamin ,likwiduje zaparcia ,wzmacnia kości (wit K -bierze udział w procesie wchłaniania wapnia ). Jeśli boisz się wzdęć , do gotowania można dorzucić koper włoski lub kilka ziarenek kminku .
Ciasteczka dla psa:
1 filiżanka białej mąki przesianej
1 filiżanka mąki kukurydzianej
1/2 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 filiżanki chudej wędzonej szynki
4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna (ok 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku
Według tego przepisu, powinno wyjść 32 ciasteczka, każde z nich będzie zawierać:
- 50 kalorii
- 2 gramy protein
- 2 gramy tłuszczu
Zmiksować mąkę z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1-2 cm. Wyciąć pożądany kształt. Ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec od 20 do 30 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
---------------------
1 filiżanka białej mąki przesianej
1 filiżanka mąki kukurydzianej
1/2 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 filiżanki chudej wędzonej szynki
4 łyżki margaryny lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 filiżanka wody
5 tabletek wapna (ok 2000 milligrama calcium)
trochę suszonego czosnku
Według tego przepisu, powinno wyjść 32 ciasteczka, każde z nich będzie zawierać:
- 50 kalorii
- 2 gramy protein
- 2 gramy tłuszczu
Zmiksować mąkę z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1-2 cm. Wyciąć pożądany kształt. Ułożyć na blasze, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec od 20 do 30 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
---------------------
W książce o żywieniu psów jest podobny przepis i myślę że chodzi o przekąskę albo nagródkę A tu inny, z netu :
Ciasteczka dla psa - składniki:
/dzięki foremce w kształcie psiej łapy uzyskałam 56 sztuk/
450 g bekonu
370 g wątróbki (użyłam z kurczaka)
130 ng mąki kukurydzianej
540 mąki pszennej (uniwersalnej, typ 550)
1 szklanka bulionu warzywnego / rosołu (najlepiej niesolonego)
Ciasteczka dla psa - składniki:
/dzięki foremce w kształcie psiej łapy uzyskałam 56 sztuk/
450 g bekonu
370 g wątróbki (użyłam z kurczaka)
130 ng mąki kukurydzianej
540 mąki pszennej (uniwersalnej, typ 550)
1 szklanka bulionu warzywnego / rosołu (najlepiej niesolonego)
Jak zwał, tak zwał, przekąska, nagródka, tylko zobacz jaki jest skład tej przekąski, nie rozumiem podawania i oczywiście nie muszę stosować tego typu nagród. Każdy karmi psa w taki sposób jak zechce to jest prosta droga do utuczenia psa jak dla mnie.
Myślę że nic się nie stanie jak czasami się poda. Podobne przepisy znajdziesz w książkach o żywieniu psów-oczywiście zdrowych.Dziecku też podasz lizaka choć nie jest wskazany.
Ostatnio wyczytałam że psa można prowadzić na diecie bezmięsnej i to był dla mnie szok.Rozumiem że psa chorego, uczulonego na mięsa czy z chorobą narządową, ale zrobić coś takiego zdrowemu psu? Masakra
Ostatnio wyczytałam że psa można prowadzić na diecie bezmięsnej i to był dla mnie szok.Rozumiem że psa chorego, uczulonego na mięsa czy z chorobą narządową, ale zrobić coś takiego zdrowemu psu? Masakra